Digital transformation: 9 verwachte trends in 2016

Digital transformation: 9 verwachte trends in 2016

Trends digital transformationIn 2015 startte de digitale transformatie. Na de buzz en de bewustwording is het dit jaar tijd voor (rationele) actie en implementatie. Dat voorspelt digitaal expert Bertrand Duperrin: ‘9 trends in digital transformation’.

Bertrand is digitaal expert, staat aan het hoofd van het digital transformation agency Emakina en begeleidt grote ondernemingen in Europa bij digitale transformatie.

Kluwer’s learning blog vatte zijn 9 inspirerende inzichten samen om het jaar mee te beginnen:

 1. Vertraging van nieuwe digitale transformatie-initiatieven
  Niet omdat het belang zou zijn afgenomen. Integendeel! Maar na het “denken is het nu tijd om te “doen”. Na de fase van experimenteren zullen organisaties in 2016 fde transformatie kaderen in hun business en focussen op de essentie.
 2. Focus verleggen naar medewerkers
  Tot nu kregen medewerkers vooral te horen wat zij moeten betekenen voor hun klanten en organisatie. Maar zelden kregen ze opleiding over aangereikte nieuwe tools of was de omgeving klaar om die tools ook effectief te gebruiken. De hoogste tijd dus!
 3. HR strikes back
  In 2016 is HR aan zet om door te breken in het verhaal van digitale transformatie. Hoe meer mensen beseffen dat bij digitale transformatie ook bedrijfscultuur, gedrag en vaardigheden komen kijken, des te meer HR op de trein kan springen. (In)formeel leren en kennis delen komen volop in de spotlights in 2016.
 4. Ervaring wordt de heilige graal
  In 2016 zal de kloof groter worden tussen bedrijven die aan windowdressing doen en bedrijven die echte ervaring opdoen en het beste uit digitale transformatie proberen te halen.
 5. Functie ‘Chief digital officer’ verdwijnt
  De nieuwe rol van Chief Experience Officer (of Journey manager) gaat aan belang winnen. Deze legt de nadruk op de business en de processen. Het is niet te verwarren met de Chief Digital Officer die alleen spreekt over technologie.
 6. Website en communicatie doen er niet toe
  Bij de term “digital” denken velen nog aan de website en aan communicatietools. Fout gedacht anno 2016. Wat is nu ‘hot’ in digitale transformatie: biotechnologie, nanotechnologie, organisatie 4.0, etc…
 7. Comeback van de praktijkmensen
  Functies zoals HR, marketing, supply chain gaan hun eigen jobs binnen de digitale workplace heruitvinden, want niemand anders kan dat in hun plaats.
 8. Kijken, denken, doen
  In 2016 zullen we een heel concrete en operationele invulling  zien van de digitale shift. Dat vertaalt zich in een lijstje van wat je op welke manier moet doen.  Digitale transformatie is geen mystiek begrip meer; het worden concrete principes die iedereen kan gebruiken.
 9. De cognitieve revolutie
  Het brede publiek kent het nog niet, omdat het nog erg technologisch is. De impact is echter al te voelen. ‘Cognitive computing’ (en de nieuwe economische gevolgen en businessmodellen die ermee gepaard gaan) is de echte revolutie en zal digitale transformatie in 2017 voorbijsteken.

Ga zelf aan de slag: Next Learning 2016

Alles over het (nieuwe) leren in organisaties en digital transformation: dat hoor én ervaar je tijdens Next Learning. Het leukste event voor learning-professionals waar jij je eigen programma bepaalt: het gaat om jóuw leerrendement.

Bekijk het programma van Next Learning 2016

Leave a reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

nextlearning.nl website is van Euroforum BV. Privacy statement | Cookie statement | Copyright ©2020