Empower jezelf en blijf een stap voor in je werk

Empower jezelf en blijf een stap voor in je werk

Empower jezelf en blijf een stap voor

‘Lekker snel’

Is het je ook weleens opgevallen dat vrijwel alle informatie tegenwoordig kort en bondig is? Artikelen op nu.nl zijn vaak niet langer dan een paar regels, tweets bestaan uit maximaal 140 tekens en het belangrijkste nieuws presenteert de NOS in slechts 60 seconden. Met je smartphone in je hand is het gemakkelijker dan ooit om binnen enkele seconden op de hoogte te zijn van de laatste ontwikkelingen. Alles gaat ‘lekker snel’! En dat moet ook wel, want wat vandaag nieuws is, is morgen eigenlijk alweer achterhaald.

Bijblijven is secondewerk

KlokErvaren we dat ‘lekker snel’ ook in onze dagelijkse werkpraktijk? Als ik ‘s ochtends vroeg een mailtje verstuur, krijg ik vaak dezelfde ochtend nog een reactie. En als ik me afvraag wat een bepaalde onderwijskundige theorie ook alweer inhoudt, is het ´mijn goede vriend Google´ die mij de weg naar de relevante informatie wijst. Dus ja, persoonlijk ervaar ik een hoog ‘lekker snel’-gehalte in mijn dagelijkse werk.

En alles is te vinden: een schat aan informatie is een aantal muisklikken van mij verwijderd, waardoor ik sommige dingen sneller opgezocht dan nagevraagd heb. De laatste trends en ontwikkelingen op mijn vakgebied zijn toegankelijker dan ooit. Via mijn Twitter-app heb ik in een paar seconden allerlei interessante blogs en innovatieve tools tot mijn beschikking.

Future proof: kijk, denk en loop vooruit!

In mijn werk als opleidingskundig adviseur zie ik een verandering van focus. De leertrajecten die ik ontwikkel, hebben steeds minder kennisgerichte doelen. Organisaties zijn steeds vaker op zoek naar hoe medewerkers vaardig worden en blijven in het vinden en toepassen van de juiste informatie. Wat is daarvoor nodig?

Natuurlijk is het belangrijk dat je de vaardigheden onder de knie krijgt die je nodig hebt om relevante informatie te (blijven) vinden en toe te passen. Nog belangrijker is wat mij betreft de motivatie en de sense of urgency om bij te blijven en (samen met anderen) op zoek te gaan naar de laatste ontwikkelingen.

Voel je deze noodzaak niet en onderneem je geen actie, dan komt er een moment waarop je je realiseert: ik loop achter de feiten aan. Wil je future proof zijn, dan is het de kunst om een stap vooruit te blijven kijken, denken en lopen.

Blijf bewegen

Wanneer ben je nu future proof? Daar kan ik een simpel antwoord op geven: nooit! Future proof zijn betekent juist dat je continu in beweging blijft door vooruit te kijken, denken en lopen. Het is geen kwestie van zijn maar van doen.

Om ontwikkelingen in perspectief te kunnen plaatsen, is het wel noodzakelijk om even stil te staan en achterom te kijken. Trek vervolgens wel even een sprintje om weer bij te zijn.

Wat helpt je nu om in beweging te blijven? Een greep uit de mogelijkheden:

  • maak actief gebruik van Twitter
  • breid je LinkedIn netwerk uit met voor jou relevante groepen
  • deel een nieuw inzicht op Yammer of Google+
  • bezoek een congres
  • organiseer een netwerkborrel en wissel kennis uit.

Allemaal voorbeelden van informeel en zelfactiverend leren. Kies een manier die bij je past, je motiveert en tegemoet komt aan jouw sense of urgency om bij te blijven.

“Maak als professional een (volgende) stap”

Zo luidt de oproep van de organisatoren van het Next Learning 2014 dat op 16 april plaatsvindt. En dat ga ik zeker doen! Het event kijkt, denkt en loopt vooruit; niet met e-learning alleen, maar met een bredere kijk op leren.

Als bezoeker mag ik verwachten dat ik in slechts één dag volledig op de hoogte ben van de belangrijkste trends, ontwikkelingen en vernieuwingen op het gebied van leren. De drie keynote sprekers Charles Jennings, Ben Betts en Ben Tiggelaar zijn ervan overtuigd dat leren vooral plaatsvindt op informele manieren. Door ervaringen op te doen, actief te participeren en te reflecteren behaal je veel resultaat.

Dit betekent niet dat het opdoen van kennis niet meer belangrijk is, het is de basis die je nodig hebt om actief te kunnen participeren. Door de inspirerende sprekers, vernieuwende praktijkcases, ontmoetingen met vakgenoten en verdiepende expertsessies hoop ik een mooie volgende stap te maken.


Jolien Wessels, Opleidingskundig adviseur bij Savant Learning Partners.

Related Posts

Comments are closed.

nextlearning.nl website is van Euroforum BV. Privacy statement | Cookie statement | Copyright ©2020