Kennis is geen asset maar wel noodzakelijk

Kennis is geen asset maar wel noodzakelijk

Geen enkele grondstof is in zo ruime mate beschikbaar als kennis en in de meeste gevallen ook nog gratis beschikbaar via internet. Toch wordt er wereldwijd enorm geïnvesteerd in het verkrijgen van kennis. De goede kennis wel te verstaan. Daar gaan echter traditionele onderwijsvormen vaak de mist in. Van jongere kinderen kun je nog zeggen, dat ze een hoeveelheid basiskennis moeten bezitten maar als het gaat om gespecialiseerd onderwijs aan volwassenen zoals bijvoorbeeld werknemers, dan zijn op kennis gericht cursussen of trainingen niet meer van deze tijd. Hooguit vaardigheidstrainingen hebben in traditionele vorm nog nut.

Toch moeten mensen meer dan ooit blijven leren. De houdbaarheidsdatum van gespecialiseerde kennis wordt steeds korter.

De uitdagingen van de 21e eeuw zijn daarom ongekend. Het tempo van veranderingen is zo groot dat het nog nauwelijks lijkt bij te benen. Zaken die in de vorige eeuw wetmatig leken te zijn staan door enorme economische, politieke en maatschappelijke veranderingen compleet op zijn kop.

Verantwoordelijkheid binnen de organisatie komt hierdoor, mede door de snelheid van handelen in het klantenteam te liggen. Dit betekent dat oplossingen veel meer komt te liggen op het bovenliggende procesniveau in plaats van op de traditionele kennis en vaardigheden

Kennismanagement is hiermee geëvolueerd tot een logistiek proces. Hoe zorgen we ervoor dat de goede hoeveelheid kennis in de goede vorm op tijd bij de juiste manager en/of medewerker terechtkomt. Kortom een vraaggestuurd proces volgens het just-in-time principe. Maar zover zijn de meeste opleidingsinstituten nog niet.

Artikel door: Wim Boersma, Directeur NIPG
www.nipg-online.nl

 

 

 

Meer weten?

Lees ook het artikel 'Trainen en opleiden in het informatietijdsperk'.

Related Posts

Leave a reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

nextlearning.nl website is van Euroforum BV. Privacy statement | Cookie statement | Copyright ©2020