MOOCs zullen nooit het stadium van productiviteit bereiken

MOOCs zullen nooit het stadium van productiviteit bereiken

MOOCsOnlangs heeft Ank Dierckx het Nationaal Hoger Onderwijs Congres bijgewoond. Zij woonde de masterclass van Erik Woning bij. Erik werkte voorheen bij Kennisnet en is onlangs gestart als Onderwijsadviseur bij de TU Delft. Hij vertelde over de diverse nieuwe ontwikkelingen in het gebruik van technologie in het onderwijs. Eén daarvan is MOOCs. Lees haar complete blog.


Even wat achtergrond: Kennisnet heeft een Hype Cycle gepubliceerd op basis van onderzoek van Gartner. In deze Hype Cycle zijn de verwachtingen van gebruikers van nieuwe technologie afgezet in de tijd. Ook geeft het de mate van adoptie aan.

Deze Gartner Hypecycle geeft aan dat MOOCs nooit het stadium van productiviteit zullen bereiken. Oftewel: het is geen blijvertje. Oeps, klopt dat?

Hier wel nuance nodig. Want wat is productiviteit? Veel geld verdienen? Dat iedereen die zich inschrijft ook de eindstreep of zelfs een diploma behaalt? Misschien is de mogelijkheid voor hoogleraren en universiteiten om zich te profileren wel van veel groter belang!

De opbrengst van MOOCs is nog onduidelijk. Belangrijk is om er ervaring mee op te doen. Om je voor te bereiden op een toekomst waarin steeds meer studenten zullen komen die geheel anders met informatie omgaan (als gevolg van alle technologische mogelijkheden).

Ben jij het hiermee eens? Wat vind jij?


 

Meer weten?

Leren gaat niet om de techniek. Het besef groeit dat het leren écht anders moet! Maar hoe? Dat leer je tijdens Next Learning 2015: hét event voor de learning-professional!

Met creatieve werkvormen zoals de leersafari, pecha kucha’s, expertsessies, praktijkcases, gesprekstafels, de innovatie-arena en flipped classroom-sessies. Kies tussen het Learning Congres (incl. aparte HRD- en Zorg-Arena) of de Learning Playground. Kom naar Next Learning op 22 april 2015 in Den Bosch!

Lees meer over Next Learning 2015

Leave a reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

nextlearning.nl website is van Euroforum BV. Privacy statement | Cookie statement | Copyright ©2020