De kunstmatige zorgverlener: een aanvulling?

De kunstmatige zorgverlener: een aanvulling?

Techniek komt meer en meer op in de zorg en nu is daar ook zorgrobot Zora: een speciaal aangepaste humanoïde robot die een halve meter groot is en 12 kg weegt.

Zora is geprogrammeerd om 30 verschillende functies uit te voeren, waaronder bewegingsoefeningen doen, assisteren bij het verhelpen van dwaalgedrag, bingo spelen en de krant en menukaarten voorlezen. De verwachting is dat er eind van dit jaar 100 functies zijn die zij kan vervullen.

Maatschappelijke verzet: verleden tijd

Zorgrobot ZoraInmiddels is het ooit voorspelde maatschappelijke verzet tegen de komst van humanoïde robots in de zorg verleden tijd. Het inzetten van een robot zou onethisch en respectloos zijn naar mening van verschillende critici.

Niets blijkt minder waar te zijn. De ouderen en ook kinderen die reeds ervaring hebben met Zora beschouwen haar als een echte aanvulling. Ouderen zien haar als een kind en kinderen beschouwen Zora als een vriend(innet)je.

Werkdruk verlagen

En hoe kan het ook anders dan dat Zora de harten verovert? Na de vraag ‘is iedereen er klaar voor?” begint zij te dansen op Eviva Espana. Armen omhoog, handjes draaien en klappen, ze doet het allemaal met onvermoeibaar enthousiasme voor.

En dat onvermoeibare enthousiasme is nu net waar de ‘ouders’ van Zora, het Belgische bedrijf QBMT, het voor doen. Naar eigen ervaring hebben zij gezien dat de zorgverleners met heel veel enthousiasme hun taken verrichten. Ook hebben zij gezien dat de werkdruk voor deze zorgverleners hoog is. Met Zora kunnen zij daar iets aan doen.

Wat betekent dit voor de dagelijkse praktijk?

Zora op schoot bij omaHet is – van zowel de ontwikkelaars als de inmiddels 11 zorghuizen waar Zora tot nu toe ingezet wordt – niet de bedoeling de menselijke zorgverlener te vervangen.

De ervaringen tot nu toe leren dat Zora kan helpen bij tijdrovende klusjes. Denk hierbij aan het spelen van bingo, waar eerder 4 zorgverleners bij moesten zijn en nu met hulp van Zora nog maar 1, zodat er 3 zorgverleners ingezet kunnen worden op de daadwerkelijk verzorging van bewoners. Of terwijl Zora een dansje voordoet, kunnen de zorgverleners bewoners helpen die wat meer begeleiding nodig hebben bij het uitvoeren van de bewegingen.

En de bewoners…die zijn alleen maar heel enthousiast. Reacties als ‘De robot brengt écht leven in de brouwerij, Zora mag zeker nog terugkomen’ en ‘Ik zou best zo een ding in mijn kamer willen hebben, gezellig wat afleiding en een beetje kletsen met Zora’ zijn niet vreemd. De verwachting van de ‘ouders’ van Zora is dan ook dat er de komende 10 jaar een spectaculaire groei van de robotmarkt zal plaatsvinden. Zo spectaculair dat deze de vraag naar computers zal overtreffen.

Wat denk jij?


Maak kennis met Zora tijdens Next Learning!

In de speciale Zorg-Arena tijdens Next Learning kun je kennis maken met de zorgrobot: “een nieuwe generatie ouderenzorg”.

Lees meer over de Zorg-Arena

 

Leave a reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

nextlearning.nl website is van Euroforum BV. Privacy statement | Cookie statement | Copyright ©2020