Spelen op het werk – goed voor het brein en frisse spirit!

Spelen op het werk – goed voor het brein en frisse spirit!

Door Ank Dierckx

Mijn collega Inez Schoenmakers, net afgestudeerd aan de NHTV, was nog geen maand bij ons in dienst toen ze met een wonderlijk voorstel kwam: de Pausa Activa.
Daar had ze kennis mee gemaakt tijdens haar stage in Zuid-Amerika. De Pausa Activa is een korte actieve pauze op het werk, om even te ontspannen.

Ik weet niet hoe het bij jou in de organisatie is, maar wij zitten veel achter onze beeldschermen. En omdat we ook nog eens in een open space zitten, probeert ieder de gesprekken en het geluid zoveel mogelijk te beperken. En…gás er op! Er wordt hard gewerkt. Alle theoriën over het brein, zoals je daarover kunt lezen in publicaties van o.a. Nick van Dam, sloegen we in de wind. Tót deze Pausa Activa.

In 5 minuten actief

Drie keer in de week wordt iedereen om 14:45 uur van zijn/haar plaats gehaald en doet mee met een speelse activiteit: Just Dance, stoelendans, proppen in de prullenbak gooien, geleide verbeelding, yoga, het vliegspel etc. Het duurt heel kort, maximaal 5 minuten, maar wat een enorm positief effect! De eerste keer voelde het onwennig. Je wil niet uit je comfortzone: nog even afmaken waarmee je bezig bent, niet durven te bewegen (zeker niet als je vooraan staat), je afvragen of dit wel écht leuk is. Maar na twee weken proeftijd bleek uit de evaluatie dat 86% het ontzettend leuk vindt. Vrouwen én mannen! Jong en oud.

Telkens verzorgt een andere collega de Pausa Activa. In het begin waren het alleen de junior medewerkers, maar nu staat ook de (senior) Finance Director Paul Hannen te popelen om een Pausa Activa te leiden. Jong en oud doet mee. Het brengt een enorme energie in onze organisatie. We hebben plezier, er wordt veel gelachen. We hebben het even over iets anders dan het werk. Bijzonder om te merken hoe fijn dat is, terwijl je eerst het er niet voor over had om even van je werk af te gaan.

De timing is perfect. Een bepaalde soepleverancier pleit voor het 4-uurs soepje. Wij hebben de Pausa Activa!

 


Het thema Mens@Work komt uitgebreid terug tijdens Next Learning 2018

Wat o.a. aan bod zal komen is:

  • De Happy Worker – op zoek naar het hart van de lerende
  • Skills om blij en bevlogen te (kunnen!) bijdragen aan de snelle, wendbare organisatie
  • Feedback & leren van elkaar
  • Kracht van de persoonlijk contact vs techniek

Bekijk alle thema’s | Meer over Mens@Work

Leave a reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

nextlearning.nl website is van Euroforum BV. Privacy statement | Cookie statement | Copyright ©2020