Weglopen mag bij Next Learning – “Wat heerlijk! Houd dat er in”

Weglopen mag bij Next Learning – “Wat heerlijk! Houd dat er in”

Gewenste thema's Next Learning 2016Als ontwikkelaar van een event krab je je wel even achter je oren als je zo’n opmerking terug krijgt. Je bent vooral bezig om mensen te boeien en aan je te binden. En dan blijkt weglopen één van de fijnste kansen.

Vrijheid, eigen keuze, alleen halen wat je écht belangrijk vindt. En op een manier die bij je past. Zowel in vorm als in inhoud op het juiste niveau. Dat is wat de bezoekers van Next Learning ons hebben verteld bij ons onderzoek naar de opzet van het event in 2016. Het past helemaal in het plaatje dat jij als leerprofessional ook in de eigen organisatie tegenkomt. Tóch!?

Fijn, het ‘plaatje’ klopt. Het event is een goede afspiegeling van de wat er in de praktijk gebeurt. Maar ik moet je wel bekennen dat ik meteen het werk op me zie afkomen. Een programma als een maatpak voor iedere bezoeker – hoe krijg ik zoiets voor elkaar voor bijna 750 bezoekers?

Halen en brengen

De sprekers die ik uitnodig zijn vaak experts, geen trainers met een rugzak vol werkvormen. Moet je als spreker een duizendpoot zijn, die alleen goed genoeg is als hij/zij vorm én inhoud kan combineren? Ja, eigenlijk wel. Iemand zei: “Stel hele hoge eisen aan sprekers, zoals ze bij TEDx doen. Alleen het beste is goed genoeg.”

Of….. gooien we het helemaal over een andere boeg en moeten we gaan werken volgens het principe van Curatr? Zij maken content niet opnieuw, maar ‘cureren’ bestaande content voor hernieuwd gebruik. De gebruiker draagt zelf actief bij aan het creëren van content. Het leren wordt rijk doordat ieder haalt én brengt. Dat maakt het geheel wel veel interactiever. En dat past goed bij de wensen van deelnemers.

Vele bezoekers gaven aan dat er tijdens het event meer ruimte moet zijn voor actie en interactie: meer praktijkvoorbeelden (incl. missers). Niet het ‘wat’, maar het ‘hoe’: praktische tools, eigen cases inbrengen, oefenen, vertaling naar de eigen praktijk. Dat gaat het leerrendement tijdens het event enorm verhogen.

Vorm en inhoud goed combineren – dat is dus een mooie uitdaging voor het Next Learning Team en de programmaraad. In de eerste week van september zien we elkaar voor een brainstorm in Het Spoorwegmuseum in Utrecht. Op de muur lees je de spreuk: “Bestijg nooit de trein zonder uw valies met dromen”.  Als dat geen inspiratie geeft…!

Connectie, connectie, connectie

In de adviezen voor de volgende editie wordt ook vaak genoemd: zorg dat ik met de juiste mensen in contact kan komen. Ik wil mensen ontmoeten die met dezelfde vraag rondlopen, mensen die me kunnen helpen. Het event heeft voor ieder wat wils, maar soms is de keuze gewoon te groot. Het zou dus helpen als je elkaar beter weet te vinden.

Sommigen noemen een platform als oplossing (linkedin  zou kunnen). In de vorige editie hebben we echter heel bewust gekozen om niet alleen techniek in te zetten om mensen te verbinden. Onze ervaring is dat mensen pas echt met elkaar contact leggen (en open delen) als ze elkaar (een beetje) kennen.

Zo hadden we de Learning Circles met thema’s: 702010, Ontwerp & (nieuwe) Tools, Big Data en Motivatie. De coaches hebben met ieder vooraf contact gezocht om af te stemmen. Tijdens het event  kon je elkaar makkelijk vinden en kreeg je in sommige gevallen ook programma-advies en extra meetings. Een mooi initiatief volgens velen. Na het event was het wel een beetje te veel stilgevallen. We gaan dus zorgen voor nieuwsbrieven, blogs en ‘overdenkmailtjes’. Daarnaast houdt de Learning Circle 702010 in oktober een terugkomdag, waarbij ieder lid van Circle iemand meeneemt om het netwerk te vergroten.

Een andere vorm om connectie te maken was de Leersafari waar je ontdekte hoe je werkelijk je leerdoel bereikt tijdens het event. Hoewel de groep Safari-deelnemers klein was, zijn zij het meest tevreden over hun leerrendement na het event. Misschien wel juist omdat ze bewust keuzes hebben gemaakt. Daar zit meer in. We gaan eens nadenken hoe we deze vorm aantrekkelijk kunnen maken voor een grotere groep.

Iedereen was verder zeer te spreken over de Learning Tables, juist omdat je daar zo goed contact kon leggen. Ieder aan de tafel deelde makkelijk zijn vragen en er kwamen praktische oplossingen boven. Contact was snel gelegd. Deze vorm gaan we absoluut behouden.

We hebben de indruk dat we in de vorige editie een goede eerste aanzet hebben gegeven om mensen met elkaar te verbinden. Het enthousiasme van de respondenten in de research stimuleert ons om dat nu nog beter te doen.

Nuance

Als ik het heb over ‘iedereen’, dan bedoel ik toch vooral de groep die gereageerd heeft op onze oproep om mee te denken. Er is ook een hele grote groep bezoekers die het heerlijk vindt om zich een dag lang onder te dompelen in verhalen en die inspiratie opdoet door te luisteren. Dat is een ander maatpak ;-)!

Ik vond het zeer leerzaam om input te krijgen voor Next Learning 2016. Meer dan 100 mensen hebben gereageerd, velen van hen heb ik persoonlijk gesproken. Wat een plezier dat ieder zich zo betrokken voelt bij het event. Ik heb er weer enorm veel zin in!

Hartelijke groet,

Ank Dierckx

Bekijk het volledige programma van Next Learning 2016

 

Related Posts

Leave a reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

nextlearning.nl website is van Euroforum BV. Privacy statement | Cookie statement | Copyright ©2020