Hoog tijd voor een nieuwe kijk op leren, maar…hoe dan?

Hoog tijd voor een nieuwe kijk op leren, maar…hoe dan?

Door Tjip de Jong.

Aan innovatieve ideeën om de positie van HR of L&D te verbeteren in organisaties is geen gebrek vandaag de dag. Er verschijnen wekelijks meerdere boeken, artikelen, blogs, video’s en tal van twitter ideeën over hoe dit slimmer, beter, mooier en anders kan. Maar als we eerlijk zijn, dan blijven we met deze nieuwe oplossingen toch dicht bij huis. Het lijkt wel alsof we blijven hangen in dezelfde routines en denkpatronen. Terwijl we het wel anders willen! Hoe komt dat toch? Zijn we soms verslaafd?

Kijk eens in de spiegel!

Leren in organisaties is niet goed bestand tegen ingewikkelde taal, lange vergaderingen, projectplannen en klassieke aansturing en controle. Leren vraagt om een werkomgeving die uitgaat van nieuwsgierigheid, praktisch onderzoek, participatie, durven experimenteren en positieve energie. En door praktisch aan te slag te gaan wordt het spannend, immers het maakt belemmerende patronen, routines en bezwaren zichtbaar die remmend werken op innovatie. Durf jij als leerprofessional kritisch in de spiegel te kijken en de vraag te stellen: in hoeverre ben ik zelf onbewust de veroorzaker van de problemen waar ik last van heb?

Haalbare routes

In deze keynote leg ik samen met jou de relatie tussen veranderen en afkicken van een verslaving. Om de gewenste vernieuwingen en verbeteringen in leren te laten slagen,   het nodig om onbevangen en eerlijk naar ons eigen handelingsrepertoire te kijken. We moeten afscheid nemen van klassieke vormen van management, aansturing en coördinatie.  Jij verkent met Tjip verschillende haalbare routes voor verandering. Het adagium is: de wijsheid zit in het doen!

Je gaat leren van de vele voorbeelden die je krijgt!

Over Tjip de Jong

Tjip is docent, adviseur, wetenschapper en publicist. Hij houdt zich bezig met vraagstukken die gaan over organisatieverandering, leren, innovatie en samenwerking. Hij is onder andere (gast) docent bij de Universiteit van Amsterdam en het Master programma van de Katholieke Pabo in Zwolle. Tjip is auteur diverse boeken zoals het sprookjesboek We presteerden nog lang en gelukkig, een boek over managementverslaving (Verslaafd aan organiseren) en het filosofieboek Denken in organisaties, samen met professor Joseph Kessels. Voor de NRC schrijft hij een tweewekelijkse onderwijsblog. Hij is maker van de wekelijkse podcast over leren, veranderen, onderwijs en innovatie: www.tjipcast.nl.

Beluister zijn Tjipcast: Veranderen in organisaties: hoe hou je het simpel?

Related Posts

Comments are closed.

nextlearning.nl website is van Euroforum BV. Privacy statement | Cookie statement | Copyright ©2021