The Disney LEARNING experience

Een verslag van Elliott Masie’s Learning 2014 | Orlando, Florida | 26 – 29 oktober 2014
Door: Janine van Zoest | opleidingsadviseur Landsteiner Instituut

In augustus kwam het programma van het event Learning 2014 onder mijn ogen en wat werd ik hiér enthousiast van. Wat een eer hier een persoonlijke uitnodiging voor te mogen ontvangen.
Contact zoekende met een aantal bekenden uit opleidingsland kwam ik er al snel achter dat als ik hier naar toe mocht, ik die kans met beide handen moest aangrijpen: en het mocht!

Ik ben als opleidingsadviseur van het Landsteiner Instituut al zo’n zeven jaar onder andere verantwoordelijk voor het opzetten en onderhouden van ons leermanagementsysteem en kom iedere dag weer met andere uitdagingen in aanraking. Ook ik word soms erg moe van alle onmogelijkheden, zoals techniek die niet mee werkt, wachtwoorden die collega’s vergeten en systemen die niet koppelbaar zijn, maar ik weet me iedere dag weer voor e-learning te motiveren door me te focussen op alle kansen en verbeteringen die het biedt.

Tijd voor nieuwe inspiratie en motivatie dus en zo werd mijn trip naar Orlando werkelijkheid.

Zaterdag 25 oktober

Learning2014Op zaterdag was het dan zover en vertrok ik met onze reisleider Alfred Remmits en twee, voor hem bekenden uit het vak, naar Orlando.

Al tijdens die reis en vooral de eerste avond in Disney Downtown merkte ik dat het ontzettend leerzaam is met vakgenoten te praten over ontwikkelingen en hoe het leren er in de komende periode uit komt te zien. Collega’s van Bloomville, ICM en Mediatum inspireerden mij met hun verhalen en ervaringen en toen moest het officiële programma nog beginnen!

Zondag 26 oktober

De zondag startte met een workshop van Bob Mosher voor onze Nederlandse delegatie en zijn powerpoint startte met de kreet: Why should they care? Die kwam binnen… Dit is typerend in de zorg! Alle artsen en verpleegkundigen vragen zich vaak af: waarom moet ik deze module of training volgen? En vaak kunnen we dit wel uitleggen, maar doen we het ook?

Ook het model van de ‘vijf momenten’ sprak aan, ik kan dit eigenlijk direct toepassen op onze eigen gemaakte leerstof. Wanneer je iets nieuws wil leren, wanneer je ergens meer over wil leren, wanneer je iets probeert toe te passen, wanneer je op de hoogte wil blijven van verandering of wanneer je een probleem probeert op te lossen. Al die doelen vergen een andere manier van opleiden en ontwikkelen.

DisneyNa deze inspirerende workshop was het tijd voor een behind the scenes tour bij Disney. Voor mij een geweldige ervaring, omdat ik nooit eerder een Disney park heb bezocht. O-ver-wel-dig-end.

Wat me het meeste is bijgebleven? Leg de focus op de medewerker. In alles wat je doet, organiseert, waar je belang aan hecht of waar je geld aan uitgeeft. Als de medewerker straalt, communiceert en over de juiste kennis en vaardigheden beschikt, dan is die cliënt of bezoeker vanzelf tevreden.

Ook dit kunnen we uiteraard gemakkelijk vertalen naar de zorg. Een goede arts, enthousiaste verpleegkundige en stralende receptioniste, zorgt vanzelf voor zeer tevreden patiënten. Ga ik maandag mee aan de slag!

Zondagavond, de opening van Learning2014 door Elliott Masie, was ik volledig geïmponeerd door de enorme zaal en het digitale scherm van 33 meter breed. Elliott interviewt on stage een aantal inspirerende personen (oké eerlijk, de een wat meer dan de ander…) en zal dit de komende drie dagen nog vaak herhalen in de general sessions.

Een afsluiting in de bar met zowel de Nederlandse collega’s als allerlei inmiddels bekende Amerikanen, Britten en Duitsers leverde wederom mooie gesprekken en inspirerende momenten op. Moe maar voldaan naar de hotelkamer.

Maandag 27 oktober

Maandag startte ik met een workshop van Shell. De kern van hun boodschap: vind de juiste mensen, met de juiste kennis en vaardigheden, op de juiste plaats in de juiste tijd. Een uitdaging!

Ook de andere workshops en gezamenlijke sessies die dag waren inspirerend en de kopjes koffie tussendoor met Nederlandse collega’s waren zeer waardevol.

Ook werden we maandag getrakteerd op een general session met Sir Ken Robinson. Dit is een Britse auteur, spreker en adviseur op gebied van kunstonderwijs. Hij staat vooral bekend als voorvechter van creativiteit en innovatie in het onderwijs en het bedrijfsleven en dat stak hij inderdaad niet onder stoelen of banken. Wat voor mij wat begon als een open deur (ik durf het geen teleurstelling te noemen…) werd achteraf een erg inspirerende sessie. Sir Ken zoomde in op het mogelijk maken van personalized learning via digitale leeroplossingen, eigenlijk de samenvatting van het gehele event voor mij.

Over ons avontuur op de Disney Boardwalk en in pianobar Jelly Rolls die maandag laat in de avond, zal ik hier niet te ver uitweiden, maar ook dat was een ervaring om nooit te vergeten: Making new friends!

Dinsdag 28 oktober

Dinsdag in de lunchbreak mochten we, na een onofficiële kennismaking in de bar de vorige avond, aan de slag met Donald H. Taylor en onze Nederlandse groep. Wat een enerverende man, ik vond het een ontzettende eer hem te ontmoeten en zijn verhaal te mogen aanhoren.

TIP: Hij zal aanwezig zijn op het Next Learning congres in de Brabanthallen op 22 april 2015. Een must-see dus!
Lees meer...

Donald vertelde ons over zijn ervaringen met het 70-20-10 model en gaf ons een kijkje in een nieuw model geënt op verandering. Zijn uitleg over Performance consulting bleef vooral hangen en wil ik graag meer over weten.

In één van de dinsdagmiddag workshops schoof ik aan bij Stanton Wortham. Zijn verhaal was vooral geënt op het bereiken van veranderingen in een organisatie met de inzet en behulp van leren en ontwikkelen. Je start daarbij met het verbeteren van de kennis en de vaardigheden van de medewerkers, om vervolgens de stap te zetten naar het verbeteren van de mogelijkheden en kansen, pas dan komt de stap dat je daadwerkelijk kunt veranderen om tenslotte die transitie van oud-naar-nieuw ook daadwerkelijk te kunnen zetten en te borgen. Volgens hem zijn de sleutels tot succes hierbij: Openness, listening and questioning.

Woensdag 29 oktober

Blog_JanineDe woensdag startte met een gesprek met Conrad Gottfredson. Hij inspireerde zijn verhaal op het boek The Fifth Discipline: The Art and Practice of the Learning Organization van Peter Senge uit 1991. Inmiddels door mij op de kop getikt op bol.com. Hier ga ik me met plezier doorheen worstelen.

Wat centraal stond voor mij, was dat Performance Support geen keuze is maar een noodzaak. Om de snelle veranderingen bij te kunnen houden, is het kunnen bereiken van informatie belangrijk. Niet in een beveiligde omgeving, maar binnen twee seconden en/of tien clicks. Laten we dat een uitdaging noemen…

Ook geeft Conrad aan dat blended training waar klassikale training vaak met alleen e-learning geblend wordt niet hetzelfde is als blended learning. In dit geval worden medewerkers alsnog uit hun dagelijkse werk gehaald om te leren, terwijl je juist het leren op de werkplek wilt stimuleren en inbedden in de normale werkzaamheden. Eyeopener… wij doen niet anders momenteel!

In de allerlaatste sessie van het event moest ik van inmiddels alle Nederlandse collega’s verplicht naar de workshop van ADDIE to AGILE. Voor mij totaal onbekende termen, maar wel van belang om met Performance Support en alle andere highlights van dit congres aan de slag te gaan. Voor mij staat deze workshop in het teken van het omgaan met de snelheid die de maatschappij vraagt bij het ontwerpen, ontwikkelen en uitleveren van leeroplossingen. Traditionele vormen passen dan niet meer en voldoen niet aan die maatstaf, AGILE is een andere manier van denken, van ontwerpen en opleveren. Zoek vooral eens op internet, als je net als ik de termen niet kent. Er gaat een wereld voor je open.

Uiteraard vergeet ik in deze highlight een aantal bijzondere personen. Zo heb ik kennis gemaakt met Anne Schellekens van Accenture wat ik erg waardevol vond, zij is onderdeel van de ‘30 under the 30’ groep van dit congres. Ook maakte de aanpak van de 22-jarige Claire O’Connell veel indruk op mij en vond ik het interview met Robin Roberts hilarisch.

Na een kort gedeelte van de sluitingssessie van Elliott Masie op het inmiddels bekende grote podium bijgewoond te hebben op woensdagochtend, moest ik rennen voor een taxi en snel terug naar het vliegveld. Een enorme lading aan informatie, inspiratie en linkedin-contacten met mij meenemend.

Het was een voorrecht hier bij te zijn.

Janine van Zoest | opleidingsadviseur Landsteiner Instituut


 

Bekijk ook andere blogposts over Learning 2014 in Orlando:


 

Meer weten?

Leren gaat niet om de techniek. Het besef groeit dat het leren écht anders moet! Maar hoe? Dat leer je tijdens Next Learning 2015: hét event voor de learning-professional!

Met creatieve werkvormen zoals de leersafari, pecha kucha’s, expertsessies, praktijkcases, gesprekstafels, de innovatie-arena en flipped classroom-sessies. Kies tussen het Learning Congres (incl. aparte HRD- en Zorg-Arena) of de Learning Playground. Kom naar Next Learning op 22 april 2015 in Den Bosch!

Lees meer over Next Learning 2015

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Next Learning website is van Euroforum BV. Privacy statement | Cookie statement | Copyright ©2024