Accelerated learning

Accelerated learning

Accelerated learning: sneller leren dan je concurrent

Accelerated LearningDat we niet meer alleen op school leren, weten we al heel lang. Het is life-long-learning. Dat wordt ons steeds meer duidelijk door o.a. onderstaande factoren…

Snel veranderende tijd

In de snel veranderende tijd is het meer dan ooit noodzakelijk om ‘bij’ te blijven en ons nieuwe vaardigheden en werkwijzen eigen te maken. Het vergroot je waarde op de arbeidsmarkt aanzienlijk en het dwingt je regelmatig uit je comfortzone te stappen, waardoor je meer open staat voor nieuwe zaken.

Beschikbaarheid van kennis

De huidige tijd brengt ook iets nieuws dat we tot nu toe niet echt kenden en dat is de beschikbaarheid van kennis. Door de omvang en het gebruik van internet en social media is kennis en informatie ineens veel eenvoudiger te vinden dan het ooit is geweest. Met een paar clicks kun je zaken vinden waarvoor je een paar jaar geleden dagen nodig had of die je soms helemaal niet vond en waardoor je met onderzoek en ontwikkeling die kennis zelf moest creëren.

Snelheid van leren

Die beschikbaarheid is natuurlijk prachtig, maar je bent niet alleen. Als jij het kunt vinden, kan een ander – lees concurrent – dat ook. Dat brengt een heel ander fenomeen naar voren namelijk: snelheid van leren.

Het gaat er niet meer alleen om dát je iets leert maar ook over hoe snel je je dat eigen kunt maken, en vooral hoe je die verkregen kennis kunt omzetten in nieuwe producten en diensten. De tijd is voorbij dat we zaken lang geheim kunnen houden. Met octrooien kunnen we daar iets aan doen, maar het is de vraag of we de wereld beter maken door ons kennis toe te eigenen waarmee anderen ook een goede bijdrage kunnen leveren aan het oplossen van problemen.

Kortom: accelerated learning

Het is nu van belang om snel keuzes te maken op basis van de beschikbare kennis, wetende dat je concurrent over dezelfde informatie beschikt. Wanneer jij in staat bent om met die kennis als eerste iets nieuws op de markt te brengen zet je trend en ben je in staat je investeringen terug te verdienen. Het gaat om accelerated learning: sneller leren dan je concurrent.

Dat heeft niet alleen impact op het leren zelf, maar ook op de snelheid van keuzes maken, op de manier waarop we projecten managen en omgaan met onzekerheden. Hoe koppelen we continu verbeteren en veranderen aan continu leren?

Het gaat ook om een andere instelling ten aanzien van leren bij medewerkers. Als de wereld om je heen continu aan verandering onderhevig is ligt de focus van leren meer op het leren van nieuwe concepten en toepassingen, kennis die vaak nog in hoofden van je vakcollega’s in de wereld zit en nog niet altijd is vastgelegd. Bij blijven op je vakgebied vraagt dus dat je continu in de wereld om je heen actief kijkt en op zoek bent naar nieuwe manieren om nieuwe ontwikkelingen op je vakgebied te leren.

John Seely Brown noemt dit de ‘entrepreneurial learner’:

Meer weten? Next Learning 16 april 2014

Ook deze zaken komen aan de orde tijdens expertsessie 4 tijdens het Next Learning congres, gegeven door ondergetekenden: Hoe vergroot ik ’t lerend vermogen van mijn organisatie?

Jean In het Panhuis en Aad Streng

Jean in het Panhuis    Aad Streng

Leave a reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

nextlearning.nl website is van Euroforum BV. Privacy statement | Cookie statement | Copyright ©2020