Innoveren doe je niet in je eendje

Innoveren doe je niet in je eendje

Eendje? Bedoelt ze niet eentje? Natuurlijk bedoel ik in je eentje, helemaal alleen, als individu. Maar het vergelijken met een eendje is in deze niet zo verkeerd. Van Dale zegt het volgende:

eend (de; v(m); meervoud: eenden) water-, zwemvogel: een vreemde eend in de bijt een vreemdeling in een bep. kring

 

Zwerm vogelsEen vogel dus, eentje die kan zwemmen en zich bij voorkeur in een zwerm begeeft. Hoe kan het dat honderden individuele vogels van het ene op het andere moment transformeren in een soort georkestreerd superorganisme? Is er één dirigent die door alle andere vogels wordt gevolgd? Is het soms de wind? Of hebben vogels een soort instinct?

Een goed geoliede ‘machine’

Een Europees onderzoek concludeerde dat vogels niet op één leider reageren maar op de vogels in hun directe omgeving. Onderzoekers ontdekten dat vogels continue de posities van de dichtstbijzijnde vijf andere vogels in hun omgeving in de gaten hielden. Op basis van die informatie bepaalden ze vervolgens zelf hun eigen koers.

Door te letten op hun nabije omgeving ‘voorspellen’ vogels waar de groep als geheel naartoe beweegt. Een zwerm handelt dus zowel als één geheel, door allemaal op elkaar te reageren, als zelfstandig, aangezien de acties van een individuele vogel door de rest van de vogels wordt waargenomen en als indicatie dient voor toekomstige richtingen.

En hoe zit dat dan in een organisatie?

En zó werkt het ook met innoveren. Je hebt elkaar nodig om richting te bepalen, om zaken uit te proberen, om het goede daarvan weer mee te nemen in een volgend project en steeds een nieuw doel te bepalen of bestaande doelen bij te stellen. Door met elkaar te sparren kom je tot (nieuwe) inzichten, die je zowel individueel als in een groep weer verder richting geeft.

Company Package Next Learning 2017Dit is mijn aanleiding om aan SBO het idee van de company package voor te stellen. Want na een aantal jaar Next Learning als individu bezocht te hebben, merkte ik dat van opvolging weinig tot niets terecht kwam, omdat ik mijn collega’s niet mee kreeg in nieuwe ideeën. Innovatieve gedachten strandden door gebrek aan enthousiaste reacties van anderen. Met andere woorden: je gaat na een Next Learning bezoekje ‘gewoon’ weer door met je dagelijkse werkzaamheden.

Zo ga je écht aan de slag, samen

Het doel van Next Learning is juist om je verder te brengen. Niet alleen jou, maar je gehele L&D team en natuurlijk de organisatie waarvoor je werkt. Met de Company Package haal je niet alleen meer uit het event zelf, maar heb je ook praktische handvatten om na het event met je team écht aan de slag te gaan.

Niet iedere organisatie kent een heel L&D team. Daarom kun je ook je collega P&O, HR, Finance of Kwaliteit & Veiligheid meenemen naar Next Learning. Voor ieder is er wat wils door het brede aanbod keynote speakers en workshop leiders. Zowel voor als na Next Learning 2017 krijg je ondersteuning van mij, een ervaren L&D professional die zowel als bezoeker en organisator Next Learning de afgelopen jaren heeft bezocht.

Zo zorgen wij met je collega’s voor de vertaling van kennis naar jullie dagelijkse praktijk. Gezamenlijk formuleren we vragen en voorbeelden, die we beantwoord willen zien tijdens het event op 18 april. Met jouw collega’s kun je al op Next Learning zelf vervolgafspraken maken over de vertaling van ideeën en voorbeelden in jullie organisatie.

Maar dat is niet het enige: als organisatie maak je een duidelijk statement van jullie wens tot innovatie en actie om hier concreet invulling aan te geven door de ‘grote’ aanwezigheid op het event. We bieden jouw team daarom de kans om een Learning Table te verzorgen tijdens Next Learning 2017. Dit is zeker geen verplichting, maar absoluut een mogelijkheid om jezelf in de kijker te zetten en jullie ideeën en voorbeelden te delen met talloze andere professionals.

Ben je geïnteresseerd geraakt? Schroom dan niet om contact met mij op te nemen! Ik zie er naar uit je al voor Next Learning te ontmoeten en samen aan de slag te gaan om te innoveren.

Janine van Zoest | 06 – 2256 8188 | janine@performancedevelopment.nl

Lees meer over de Company Package

 

Leave a reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

nextlearning.nl website is van Euroforum BV. Privacy statement | Cookie statement | Copyright ©2020