Kennis delen: motor voor krachtigere, innovatievere en creatievere organisaties

Kennis delen: motor voor krachtigere, innovatievere en creatievere organisaties

We delen graag 3 interessante artikelen met je over kennis delen.

Quote Isabel de ClercqKennis delen maakt organisaties nog krachtiger

Kennis delen is de leidraad voor de HRD-professional die naar manieren zoekt om zijn of haar organisatie in beweging te krijgen.

 

Dat zegt Isabel De Clerq, learning solutions consultant van Kluwer Opleidingen. In het artikel ‘Kennis delen maakt organisaties nog krachtiger’ in HR Magazine (december 2014) geeft ze aan dat juist de managers een belangrijke rol spelen bij innovatie en creativiteit door kennis te delen. Het is de taak van de HR-professionals om de randvoorwaarden daarvoor te creëren.

Rapport: Evolution of the networked enterprise

Isabel verwijst in het artikel over de McKinsey Global Survey results over de Evolution of the networked enterprise. Uit dit onderzoek blijkt dat een groeiend aantal bedrijven de voordelen inzien van sociale tools:  naast kostenreductie (uiteraard!), zien zij ook als voordeel: hogere productiviteit en een verbetering in de processen, zoals het vinden van nieuwe ideeën. Het rapport geeft aan waar de de social tools vooralsnog de meeste voordelen biedt..

Hoe kan HR een innovatiecultuur bevorderen?

Daarnaast wil Isabel nog een zeer interessant artikel uit HR Square met ons delen: ‘Hoe kan HR een innovatiecultuur bevorderen?’. Professor Frederik Anseel, Arbeidsrecht- en organisatiepsychologie Universiteit Gent zet helder uiteen wat HR kan doen om een innovatiecultuur te bevorderen.

Hij ontkracht daarvoor eerst een aantal hardnekkige veronderstellingen. Bijvoorbeeld dat mensen de vrijheid en ruimte moeten krijgen om creatief te kunnen denken. Of dat mensen die ergens lang werken niet meer creatief kunnen zijn. Hij geeft 4 basisprincipes waarmee innovatie gestimuleerd kan worden en geeft aan welke rol HR daarin kan spelen.

 


Meer weten? Kom naar Next Learning!

Tijdens Next Learning 2015 staat kennisdeling en de rol van HRD op de agenda in de HRD-Arena.

Isabel De Clercq, Trendcatcher bij Wolters Kluwer en Jan Vanoudendycke, Head of Knowledge Management bij GDF SUEZ Energy International vertellen samen over de praktijk van kennis delen bij een groot internationaal energiebedrijf: Learning Table ‘Knowledge Flows’ in de HRD-Arena 10:05 – 11:00 uur.

En uiteraard komt het ook aan bod binnen het model van 70-20-10 in de HRD-Arena:

  • 9.30 uur: Donald H. Taylor
  • 10.05 uur of 14:20 uur: Bob Mosher
  • 14.20 uur: Ger Driesen

Bekijk het HRD programma

Related Posts

Leave a reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

nextlearning.nl website is van Euroforum BV. Privacy statement | Cookie statement | Copyright ©2020