Nieuwe standaard xAPI: connect eigen LMS met gratis tools van internet

Nieuwe standaard xAPI: connect eigen LMS met gratis tools van internet

Door: Ank Dierckx

Tijdens het congres Learning2017 van Elliott Masie in Orlando (oktober 2017) gingen veel sessies over xAPI. Voor veel congresgangers was het nieuw, ook in Nederland hoor je er nog niet veel over. Maar dat kan heel snel veranderen. Het biedt namelijk de mogelijkheid om je LMS of LRS te verrijken met alle gratis bronnen die je via google kunt vinden zoals Youtube, TedTalks, apps, microlearning, MOOCs etc. Een one-single-shop. Dat lijkt het paradijs!

Hoogste tijd dus om er meer over te weten te komen. Mike Rustici – Watershed (Learning Analytics for Organisations) en Guillermo Miranda – IBM geven ons een goed overzicht. Geen technisch verhaal, maar juist de context waarin we dit nieuwe fenomeen moeten bekijken.

 

Wat is xAPI?

xAPI is een IT-oplossing die zorgt dat software met elkaar kan praten. Het is de ‘next generation of learning interoperability standards’. We werken al 17 jaar met zijn voorganger: SCORM. SCORM heeft het lang vol gehouden, blijkbaar was het een zeer geavanceerde oplossing die zijn tijd ver vooruit was. Maar we hebben tegenwoordig meer tools (computers, laptops, tablets, smartphones), moeten meer data verwerken en we willen meer data-analyses doen. De hoeveelheid aan informatie en de vele manieren waarop we info tot ons nemen maakt dat we nu toe zijn aan een nieuwe software-/programmakoppelaar. Met xAPI kunnen we de vindbaarheid en verwerking van informatie weer behapbaar maken én opschalen.

 

Data-organisatie als powerhouse voor de lerende

Hoewel de mens altijd een centrale rol in leren zal blijven spelen, kun je niet ontkennen dat een datagedreven aanpak ons enorm gaat helpen om kennis snel en direct bij de lerende te krijgen. Het zal ons ook helpen bij personalisatie van kennis en het empoweren van medewerkers. We zijn echter professionals die de mens centraal stellen. Moeten we nu nieuwe skills gaan ontwikkelen?

 

Marketing als onze leermeester

Mike en Guillermo adviseren ons om eens buiten onze eigen sector te gaankijken: marketing!
Marketing is in korte tijd enorm datagedreven geworden. Op een manier die we nog lang niet gebruiken bij leren. Marketing gebruikt veel data om de boodschap op de juiste plaats te krijgen, op het juiste moment en gericht op de individuele behoefte van de klant. Ieder weet uit eigen ervaring wat een prettig gevoel dat geeft.

 

Er is al een organisatie begonnen: VISA Academy

Bij de VISA Academy vind je een goed voorbeeld van toepassing van xAPI. De eigen LMS wordt gekoppeld met allerlei externe, open bronnen. Zoals video’s, MOOCs, TedTalks. Op de pagina van Watershed vind je een overzicht.

 

Moet je als leerprofessional een IT-er worden?

Nee. Maar toch zorgt deze innovatie er voor dat je rol als LD-professional verandert. Je zal je met een compleet ander domein moeten bezig houden. Je kunt xAPI niet aan de IT-professionals overlaten. Je moet er in duiken om een overzicht te hebben van de mogelijkheden. Je moet bepalen welke bronnen in je aanbod gekoppeld moeten worden en je moet een goed ontwerp kunnen maken. Pas daarna komen de IT-professionals aan bod. Niet om het daar te laten, maar om het weer samen verder te ontwikkelen.

Neem de eerste stap en duik in de wereld van marketing. Ga ontdekken hoe hun datagedreven aanpak werkt. Kijk hoe je hun aanpak en ervaringen kunt gebruiken voor je xAPI Learning System.

Leren is ontdekken, Leuk!

 

Heb je aanvullingen? Een andere mening?

Laat het weten, ik vind het leuk als je reageert.

 


Hoor meer tijdens Next Learning

Tijdens het jaarlijkse Next Learning event (24 april 2018 in Den Bosch) hoor én ervaar hoe het (nieuwe) leren in jouw organisatie anders kan/moet. Op het gebied van ‘trends’ en diverse andere invalshoeken. Jij bepaalt je eigen programma: het draait om jóuw leerrendement!

Houd me op de hoogte van Next Learning

Related Posts

1 COMMENTS

  1. oktober 31, 2017 14:15 Beantwoorden

    Goede blog, Ank! Wel goed om te weten: xAPI (ook wel TinCan genoemd) is ontwikkeld vanaf 2011 en in april 2013 officieel gelanceerd. Het is dus niet heel erg nieuw, maar wel absoluut de toekomst voor online leren en dé vervanging voor SCORM! By the way: wij (HiHaHo, Micro Video Learning) hebben xAPI al sinds begin 2014 geïntegreerd in onze interactieve videotool. Helaas loopt NL echter niet voorop waar het gaat om xAPI adaptatie. Dit gaat nu trouwens wel steeds sneller; meer en meer tools en LMS-en ondersteunen xAPI of hebben aangekondigd dat te gaan doen. xAPI is tevens een relatief veilige en goed te onderhouden ‘koppelingsmethodiek’, in tegenstelling tot SCORM.

Leave a reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

nextlearning.nl website is van Euroforum BV. Privacy statement | Cookie statement | Copyright ©2020