Next Learning 2016: de samenvatting

Overzicht Next Learning 2016Op 19 april 2016 was het zover: de Brabanthallen in Den Bosch werden omgetoverd tot een walhalla voor HRD-professionals, met onder andere een playground, learning circles en een heuse Leer-Safari.

Work.play.perform

Next Learning 2016, georganiseerd door SBO en Kluwer Opleidingen, zet haar bezoekers in de actiemodus. ‘Work.play.perform’ is het motto. Dit wordt ter voorbereiding op het event al werkelijkheid, bij het bepalen van je eigen programma.

Werk jezelf door het rijke aanbod van onder andere keynotes, expertsessies, learning tables en leverancierssessies. Laat je je leiden door de verschillende thema’s (Performance Support Track, Social Learning, Design & Tools, Big Data en Empower Track)? Of ga je lukraak door het aanbod en pak je van meerdere thema’s wat mee? Neem je deel aan een learning circle of aan de Leer-Safari? Speel net zo lang met de onderdelen totdat het past in de tijd, en je bent klaar om het programma uit te voeren. Inderdaad, voor de start van het event heb je er al een hele (leer)ervaring opzitten.

Van Gangnam Style naar de biechtstoel

Dat Next Learning meer is dan een event met een interessant programma, blijkt al bij de plenaire opening. Zora de zorgrobot zet ons aan het dansen op Gangnam Style, we delen onze fouten met onze (nog) onbekende buurman, praten door de eerste gooibare microfoon en worden uitgenodigd voor de biecht. Next Learning 2016 is begonnen!

Zelf achter het stuur

Als HRD-professionals kunnen we er niet meer onderuit: leren doe je door te doen, bij voorkeur in je eigen werkpraktijk. En daar nemen we ook steeds meer zelf verantwoordelijkheid voor. Dit is duidelijk herkenbaar in het programma van Next Learning 2016. Een korte impressie:

  • Leer-Safari Next LearningIn de Leer-Safari krijg je de mogelijkheid om op basis van de principes van zelfgeorganiseerd leren, alleen of samen met een andere safari-ganger, aan het programma deel te nemen. Aan de hand van (eventueel zelf bedachte) opdrachten ga je intensief aan de slag met alles wat Next Learning te bieden heeft. Is een onderdeel niet wat je ervan had verwacht of levert het je niks meer op? Neem je verantwoordelijkheid, sta op en ga op zoek naar antwoorden op jouw leervraag.
  • Als self-directed learners gaan we zelf op zoek naar kennis die we nodig hebben om beter te kunnen presteren. In deze ‘snelle wereld’ waar informatie zo snel ‘veroudert’, is het volgens Marc Rosenberg, Ph.D. (Marc Rosenberg & Associates) belangrijk om als HRD-professional de beschikbare ‘Googlecontent’ te cureren. Dat is je toegevoegde waarde op de werkvloer.
  • Prof. dr. Margriet Sitskoorn (Tilburg University) vertelt ons hoe je succesvoller kunt worden in deze complexe wereld waar je continu overvraagd wordt. Stap uit je comfortzone, ga slapen, sporten en mediteren. Hierdoor ontwikkel je je prefrontale cortex en word je doelgerichter, toegewijder, succesvoller, creatiever én stressbestendiger.
  • Leo Bormans (auteur) sluit Next Learning 2016 af met de boodschap: Do worry, be happy. Gelukkige mensen zijn productiever, effectiever en kunnen beter samenwerken. Dat klinkt goed toch? Hoe word je dan gelukkiger? Daar is natuurlijk geen eenduidig antwoord op te geven. Het gaat in ieder geval om ervaring, verrassing, waardering en andere mensen. Vertrouwen en gelijkheid is daarbij de basis van geluk. En daar zou je je dus wél druk om moeten maken. Leo zet ons dan ook aan het werk: voeg een werkwoord toe aan je droom en het wordt een doel. Hak dit doel in kleine subdoelen en kom in actie. Pas je gedrag aan en do worry.

Social learning in de praktijk

Leren op de werkplekTijdens dit event sta je dus echt zelf aan het roer. Het programma staat vol met keynotes, interessante lezingen, presentaties en workshops. Toch is dat zeker niet het enige wat er te halen valt op Next Learning 2016. Gedurende de dag zie je de bezoekers overal met elkaar kennismaken, ervaringen uitwisselen, experimenteren en kennis delen. En dat gaat nog even door op de afsluitende borrel. We zijn continu bezig met inspireren, prikkelen en nieuwsgierig zijn. Letterlijk: ‘social learning in de praktijk’.


Logo EnergizeDit congresverslag is geschreven door Jolien Wessels MSc. Ze is freelance onderwijskundige bij E-nergize (jolien@e-nergize.nl). Dit verslag verscheen in het vakblad Opleiding & Ontwikkeling.

Benieuwd naar Next Learning 2017?

Dat snappen we. Bovenstaande samenvatting geeft een tipje van de sluier: tijdens de komende editie van Next Learning kun je weer kiezen uit ontzettend veel sessies en werkvormen. Je wordt dus wederom flink aan het werk gezet, om precies datgene mee naar huis te nemen wat je nodig hebt. Hoe kan (of moet) het leren in jouw organisatie anders? Welke slimme tools en trucjes zijn handig? Wie kan ik hiervoor inzetten, om het proces te versimpelen en/of versnellen? Dit alles in de volgende thema’s:

  • Gepersonaliseerd leren
  • Leren op de werkplek (70:20:10)
  • Empower de lerende – DIY
  • Veranderend Learning Design
  • VUCA & Leren

Bekijk het programma van Next Learning 2017

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Next Learning website is van Euroforum BV. Privacy statement | Cookie statement | Copyright ©2024