Hoe ga je als HRD-er om met de VUCA-wereld?

Hoe ga je als HRD-er om met de VUCA-wereld?

We leven vandaag de dag in een complexe wereld die meestal wordt aangeduid met VUCA (volatility, uncertainty, complexity en ambiguity). Het is een term die komt uit het Amerikaanse leger, maar steeds meer organisaties hebben deze term geadopteerd om de complexiteit van ons leven te duiden.

We maken het regelmatig mee: dingen die onvoorspelbaar zijn zoals de Brexit of de nieuwe Amerikaanse president. We hadden het niet verwacht. Maar ook de gevolgen hiervan en hoe dingen zich daarna ontwikkelen. Hoor van Ger Driesen in onderstaande video hoe je als HRD-er omgaat met deze complexe wereld (of lees zijn interview hieronder).

Waarom is leren zo enorm belangrijk?

Er zijn drie manieren om met VUCA goed om te gaan: leren, leren en leren.

  1. Leren op individueel niveau
  2. Leren op teamniveau
  3. Leren op organisatieniveau.

Als het gaat om die complexe situatie waar eigenlijk niemand antwoord op heeft, dan blijft er maar één ding over; zelf slim blijven zijn. Zelf op zoek gaan naar: ‘Wat is voor mij in deze situatie het antwoord dat mij verder gaat helpen?’.

Welke theorie of uitspraak is belangrijk voor je?

De mindset die hoort bij VUCA is dat het niet altijd lukt om de beste antwoorden te vinden maar dat we er zeker mee door moeten gaan. Mijn slogan is dan ook: ‘Sometimes you win, sometimes you learn’.VUCA - complexe wereld

VUCA Learning Manifest

Als verantwoordelijke voor learning is het belangrijk dat wij wegen vinden hoe wij in onze rol een bijdrage kunnen leveren aan het omgaan met de VUCA wereld.

Als je op 18 april naar Next Learning 2017 komt, dan wil ik graag met jou samen werken aan het VUCA learning manifest. Hierin bepalen we met elkaar welke richting, welke ideeën, welke aanpakken er zijn om te overleven in de VUCA wereld. Want: leren doe je niet in je eentje, dat doe je samen.

Bekijk zijn sessie in het thema ‘VUCA & Leren’

 

Related Posts

Leave a reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

nextlearning.nl website is van Euroforum BV. Privacy statement | Cookie statement | Copyright ©2020