4 kenmerken van leren in een agile organisatie

4 kenmerken van leren in een agile organisatie

Company PackageOm snel te kunnen reageren op externe veranderingen hebben wij onze (ING) organisatie agile ingericht: squads (ofwel teams) werken kortcyclisch zodat we in staat zijn om continu te verbeteren.

Het ontwikkelen van een ‘agile mindset’ gaat om het veranderen van gedrag en de onderliggende betekenissen van medewerkers wat uiteraard niet eenvoudig is. Met zo’n mindset ben je in staat om je snel aan te passen, samen te werken met je klant, vaak en snel waarde te creëren en mensen voorop te plaatsen en hierna het product en het proces.

In een wereld waarin we te maken hebben met veel verandering, onzekerheid, complexiteit en veel dubbelzinnigheid (ofwel de zogenaamde VUCA wereld) staat een agile mindset centraal. Binnen de VUCA wereld draait het om een leven lang leren, zodat je in staat bent om je snel aan te passen en waarde te blijven creëren.

Vier kenmerken waaraan het leren moet voldoen

Vuca leren - thema Next Learning 2017Om het beste uit jezelf te halen in een agile organisatie, dient het leren te voldoen aan de volgende 4 kenmerken:

  1. Je kan leren wanneer het jou uitkomt
  2. Je krijgt niet teveel informatie tegelijkertijd
  3. Wat je leert kan je gelijk toepassen in je werk
  4. Wat je leert sluit aan bij je purpose

Zo kan je nu bijvoorbeeld eenvoudig via een app je financiële basiskennis ontwikkelen. Dit kan je doen wanneer het jou uitkomt, je bepaalt zelf hoeveel en hoe lang je informatie tot je neemt, wat je leert kan je gelijk toepassen in gesprekken met een klant en wat je doet sluit aan bij je eigen purpose.

Ontdek je eigen doel

Een belangrijk onderdeel van het leren in de agile organisatie is het ontdekken van je eigen purpose. Ik onderschrijf dan ook geheel het belang van autonomie, vakmanschap en purpose zoals Daniel Pink deze ook beschrijft als de belangrijkste elementen voor intrinsieke motivatie.

Waar word je als medewerker door gedreven, wat maakt jou onderscheidend en hoe kan je dit toepassen op je werk zodat zowel medewerker als organisatie daar profijt van hebben?

Ontwikkel zelf een agile mindset

Next Learning banner 336x280Wil je meer weten over het werken in een agile organisatie en het ontwikkelen van een agile mindset? Kom dan op 18 april 2017 naar Next Learning.

Om 12.05 uur kun je met mij in gesprek aan mijn Learning Table in het thema VUCA & Leren: ‘De agile HR-organisatie – de praktijk van ING’. Ik heb plaats voor 10 personen, dus kom op tijd!

Bekijk alle sessies in het thema ‘VUCA & Leren’ tijdens Next Learning

Geschreven door: Jetske van Kilsdonk, Lead HR Business Partner bij ING

 

Related Posts

Leave a reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

nextlearning.nl website is van Euroforum BV. Privacy statement | Cookie statement | Copyright ©2020