Zo verbind je je als HRD manager sterk met de business

Zo verbind je je als HRD manager sterk met de business

HRD-Calimero of HRD-pauw? In dit blog laat Drs. Marijke Dekker je het Accelerated Learning Hub 3.0® model ontdekken en krijg je antwoord op de vraag hoe je als HRD manager met je team een sterke verbinding met de business kan maken.


CalimeroIn mijn praktijk hoor ik te veel HRD professionals verzuchten dat de business ze niet echt ziet staan, terwijl HRD toch zoveel toegevoegde waarde kan leveren. Bovendien blijkt uit research van het ATD onder 500+ HRD professionals, dat slechts 38% van hen zich voldoende toegerust voelt voor de leerbehoeftes van morgen.

Ook heb ik een lijndirecteur eens opgewekt horen zeggen: ‘Marijke, ik ben zo blij als ik in de auto stap en in mijn achteruitkijk spiegel het hoofdkantoor steeds kleiner zie worden!’ Hij vond dat staffuncties zoals HRD erg op afstand, als vanuit een ivoren toren, opereerden.

Van Calimero naar een trotse pauw

Poging na poging om door te dringen in het hart van de organisatie strandt vaak (of lukt niet echt) en de frustraties lopen op. Vaak heb ik dan het stemmetje van Calimero naar binnen zien sluipen: ‘Zij zijn groot en ik is klein, da’s niet eerlijk!’ Hoe verander je nu een Calimero in een trotse pauw met prachtige veren, die helemaal klaar is voor morgen? Die een vanzelfsprekende aantrekkingskracht heeft voor de business, omdat de toegevoegde waarde wordt ervaren?

HRD is bij uitstek zo’n functie, die de business krachtig kan ondersteunen om slagvaardiger en sneller te kunnen presteren. Capability ontwikkeling van mensen staat immers centraal en dat is nou juist wat het DNA van een organisatie duurzaam kan beïnvloeden. Een gemiste kans voor beiden en een must in onze 3.0 maatschappij van netwerken en samenwerken! Door het gezamenlijk creëren van ambitie en mindset kan HRD de motor worden, die in het hart van de organisatie draait. Makkelijker gezegd dan gedaan?

Geen eenvoudige opgaveDat is waar, dat is geen eenvoudige opgave. Het vereist doorzettingsvermogen, loslaten van het oude, zelfvertrouwen en moed om nieuwe wegen in te durven slaan. Echter, als je als HRD manager met je team welbeslagen op pad gaat dan komt zeker die prachtige strategische horizon voor HRD dichterbij. Wie wil dat nou niet?

Het goede nieuws is dat ik nu weet hoe HRD professionals goed uitgerust op pad kunnen gaan. Ik heb namelijk zelf de wegen bewandeld als HR Directeur en Directeur van een Corporate University met vallen, opstaan, loslaten en weer doorgaan. Die lijndirecteur, die zo blij was om in zijn auto te stappen, is nu een actieve sponsor in hart en nieren, want HRD is overal aanwezig. En hij is niet de enige…

Hoe is dat zo gekomen? Dat wil ik graag met jullie delen, zodat je sneller doelgericht op pad kunt gaan! Alvast ’n tipje van de sluier in dit blog. In de leveranciersessie ‘The Accelerated Learning Hub 3.0® – Hoe kan HRD een sterke verbinding maken met de Business?’ bespreek ik het 3.0 model aan de hand van praktijkresultaten. We gaan tevens ter plekke individueel een scan uitvoeren, zodat je als HRD manager een plan kunt opstellen en weet wat je samen met je team vooral in de bagage voor onderweg moet meenemen.

The Accelerated Learning Hub 3.0® model

We scannen drie differentiators, die kenmerkend zijn voor het 3.0 model. Zij veroorzaken HET verschil met leermodellen die we vandaag de dag kennen als 1.0 (klassikaal) en 2.0 (digitaal). Want de drie differentiators gaan niet over leerkanalen, maar veroorzaken een shift in ambitie en mindset. Hierdoor zal HRD gevraagd worden aan strategische initiatieven mee te werken, krijgt daardoor als vanzelfsprekend impact op de business en is klaar voor de leerbehoeftes van morgen.

Hoe dan? Het hart van het model staat voor het mobiliseren en activeren van de business en HRD door een zogenaamde ‘hartslag’ te creëren van interventies gericht op:

  1. Samenwerking – Van indviduele naar groeps capability ontwikkeling, omdat de complexe business uitdagingen van vandaag netwerk intelligentie vereisen, oftewel het opbouwen van cross functionele samenwerking tussen de business onderling en met staffuncties.
  2. Versnelling – Vandaag de winnende strategische capabilities van morgen ontwikkelen, omdat de business daarom schreeuwt, teneinde te kunnen blijven bestaan of voor te kunnen blijven op de competitie.
  3. Innovatie – Van training naar innovatieve 3.0 leer interventies rondom business uitdagingen, omdat de medewerkers van morgen anders leren dan vandaag.

Hieronder een visuele weergave van zo’n hartslag:

Heartbeat sustainable transformation

Het effect van deze aanpak is dat alle betrokkenen ‘eigenaarschap’ ervaren, erbij willen horen, bij willen dragen aan tastbare resultaten en met HRD overal in de organisatie aanwezig zijn als ‘n “Buzzing Learning Hub”. Dat is het model 3.0!

Durf daarom los te laten en grijp de mogelijkheid aan om als een trotse HRD manager welbeslagen voorop te lopen met je team om die prachtige strategische horizon te bereiken.


Bezoek de leveranciersessie tijdens Next Learning

Zoals Marijke hierboven al vermeldt, bespreekt ze tijdens Next Learning 2016 het 3.0 model aan de hand van praktijkresultaten. Je voert individueel een scan uit, zodat je als HRD manager een plan kunt opstellen en weet wat je samen met je team vooral in de bagage voor onderweg moet meenemen.

Dus zorg dat je de leveranciersessie ‘The Accelerated Learning Hub 3.0® – Hoe kan HRD een sterke verbinding maken met de Business?’ om 12.05 uur in Dexter 17 niet mist!

Bekijk het volledige programma van Next Learning 2016

 

1 COMMENTS

  1. Pascal Brick
    februari 09, 2016 12:15 Beantwoorden

    Een echte ‘must see’ tijdens de next learning 2016. Ik ken Marijke van enkele zeer succesvolle projecten en programma’s op het gebied van HR. De Accelerated Learning Hub 3.0 is echter meer dan een goed verhaal, het is het verhaal van morgen toegepast in het nu.

Leave a reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

nextlearning.nl website is van Euroforum BV. Privacy statement | Cookie statement | Copyright ©2020