Learning analytics (1): van Beter naar A

Learning analytics (1): van Beter naar A

Hoe breng je learning analytics in de praktijk? In deze reeks laat ik je zien hoe je dat met learning dashboards kunt doen, wat je ermee kunt en hoe je ze maakt. Voordat ik dat uitleg, even een voorbeeld:

Andreas moest beter presteren. Maar waarom? Hij deed toch al zijn best? En toch was zijn jaargesprek de slechtste die hij ooit heeft gehad. Wat had hij fout gedaan? ‘Fout’ was een groot woord. Hij had de verkeerde dingen goed gedaan. En de juiste dingen nagelaten. Het moest niet beter, het moest anders.

Waarom dashboards?

van beter naar aWat voor Andreas geldt, geldt voor veel medewerkers. Ze doen hun best. Maar is hun best ook het beste voor de organisatie? Soms wel, soms niet. Zeker als organisaties nieuwe doelen hebben, blijven medewerkers nog wel eens achter. Jaargesprekken zijn dan vaak mosterd na de maaltijd. Dan loop je achter de feiten aan.

Geef medewerkers daarom de middelen om zelf inzicht te krijgen in hun prestaties. Terwijl het jaar zich ontvouwt. Dan kunnen ze zelf bijsturen en bijblijven.

Een goed dashboard heeft meer functies

Eén van die middelen is een ontwikkel-dashboard. Een overzicht van persoonlijke leerdoelen en behaalde resultaten. Een goed dashboard laat zien hoe je ontwikkeling ervoor staat. Maar laat vooral zien waar je extra aandacht aan moet besteden. En nog beter: een dashboard leidt je door je leerprocessen naar gewenst organisatieresultaat.

Hoe bouw je een dashboard?Learning Analytics

Deze zes stappen helpen je om een goed dashboard te maken:

  1. Bepaal je organisatiedoelstellingen (KPI’s)
  2. Maak een meetmodel
  3. Verzamel data
  4. Bepaal of je data volledig is
  5. Ontdek trends en patronen
  6. Bedenk activiteiten voor verbetering

In de volgende zes artikelen werk ik elke stap uit aan de hand van voorbeelden. Als afsluiter geef ik je een voorbeeld uit de praktijk. Want misschien hoeft het niet altijd beter, maar moet het anders.

Lees alle andere blogs: Blog 2: Begin bij de top – organisatiedoelstellingen | Blog 3: klim mee langs het meetmodel | Blog 4: op jacht naar data | Blog 5: inzicht uit data | Blog 6: gril, mode of trend | Blog 7: verbeteren moet je breed zien


 

Related Posts

Leave a reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

nextlearning.nl website is van Euroforum BV. Privacy statement | Cookie statement | Copyright ©2020